maanantai 29. kesäkuuta 2009

Sävelten löytöretket


Musiikki on elämän suurimpia asioita. Ellei lopulta itse elämä: universumin tallennusmuoto. En usko, että on sattumaa, että niin moni luomismyytti perustuu laululle, sävelille, jotka synnyttävät maailman – ovat maailma. 


On julkaistu mielenkiintoisia tutkimuksia siitä, kuinka aivomme (kehomme) reagoivat musiikkiin. (Vielä kun saisi joskus ne kirjat kokonaan luettua…) On selvinnyt, että musiikki aktivoi hyvin laajalla ja mielenkiintoisella tavalla sielumme sopukoita. 


Yksi piirre tästä on se, kuinka tarkasti voi muistaa tietyn tilanteen tai tunnelman silloin kuullun musiikin kautta. (Tästä on metkoja huomioita erinomaisen Fleet Foxes – yhtyeen levyn kansiteksteissä, lämmin suositus! Paras pop-levy pitkään aikaan, hienoja keinuvia keskiaika-vaikutteisia melodioita.) 


Mitä kaikkea meissä herättääkään aaltojen ääni?

Kuinka syvälle se vie?

Äitimme kohtuun -

sydämen rytmiin, 

maailmankaikkeuden perusbiittiin? 


Yksi elämän ihania asioita on se, että jokaiselle viikolle on löydettävissä uutta musiikkia, jota kuunnella ja josta ihastua. (Periaatteessa päivällekin, mutta se menisi jakelun kannalta jo vaikeaksi…)

Internet helpottaa tätä huomattavasti, mutta erityisesti mainio kirjastolaitoksemme: retken ulottuvilla on hämmentävä määrä aarteita. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi mielenkiintoisesti ja niin paikkaansa pitävästi muotoiltu! Musiikki todellakin on tärkeää ja siihen liittyy paljon muistoja. Jokaiseen biisiin mahtuu yksi hetki, jokin tärkeä tapahtuma. Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen aikaisemminkin lukenut kirjoituksiasi ja olen todennut ne oikein loistavaksi. Mutta hämmennyksekseni kukaan ei ole kommentoinut ainakaan tätä tekstiä, joten päätin sitten kommentoida. Tosi hienoa tekstiä, pakko myöntää! Kiitos tosi paljon tästä.