lauantai 6. kesäkuuta 2009

Pilvet

Harva asia maailmassa on yhtä aliarvostettu kuin pilvet. Uskolliset ystävämme, jotka tuovat elintärkeän sateen. Äärimmäisen monimuotoiset ja sävykkäät elementit.

Pilvet voivat olla hämmästyttävän kauniita. Niiden lumo liittyy toki valoon - mutta niin kaikki muukin näköaistilla havaittava kauneus. Valo tuo muotoon liittyvän kauneuden esiin.

Auringon nousun ja laskun värikkäät, valtavan upeat pilvet… mutta myös aivan arkiset poutapilvet, puolipeitteisen sään muodot.

Näin kulutan aikaa
maatessani alla tämän taivaan
josta pilvet tekevät kauniin...

Eppu Normaalin muusikot osaavat ilmaista joitain asioita hämmästyttävän hyvin. Runoilijoita, äitinsä lapsia. Pilvet tekevät taivaasta kauniin. Miltä auringonlasku näyttää ilman pilviä?

Eräällä kurssilla saimme tehtäväksi kirjoittaa kirjeen itsellemme vuoden päähän. Tervehdin vanhempaa ja muistutin häntä:
muista katsella puita ja pilviä.
Kahta kenties aliarvostetuinta kauneuden lähdettä ympärillämme. Molemmat osaavat tanssia.

-*-

Mieleeni on painunut kuva Jaakko Hämeen-Anttilasta nojaamassa luentosalin ikkunalautaan, pilviä katsellen. Topelia-rakennuksen ikkuna on suuri ja valoisa, ulkona keltaisten kauniiden vanhojen talojen yllä matkaa joukko poutapilviä. Aika on sellainen, jona Hämeen-Anttilaa pyydetään lähes päivittäin televisioon tai radioon kommentoimaan islamilaista maailmaa, jonka tietyt edustajat ovat juuri terrorisoineet ja sen seurauksena myös muut. Lempeä professori puhuu siitä, kuinka joskus tekisi mieli vastata kiireiselle reportterille, että minä katson nyt pilviä.

Eikä kyseessä ollut vitsi: miehestä näki, että hän näki pilvien kauneuden.

-*-

P.S. Lainattu kappale: Eppu Normaali: Näin kulutan aikaa.

1 kommentti:

Ville Kettunen kirjoitti...

Kivo kirjoitus pilvistä. Tällä kertaa oli vähän pidempi blogi. (: