maanantai 22. kesäkuuta 2009

Palaute


Jotain, joka palaa. 


Kun teet jotain, palaute on se, mikä palaa. 


Palautetta on monenlaista muutakin kuin sanoja. Teon, työn tulos on vahva palaute: mikä oli tekoni seuraus? 


Vaikeus on siinä, että itse emme aina näe tekojemme seurauksia. Joko emme fyysisesti voi nähdä: tai sitten oma esiymmärryksemme muovaa näkemäämme niin, ettemme näe todellisia seurauksia, vaan oman mielikuvamme asiasta. 


Juuttumatta sen syvemmin tulkinnan kehälle ja hermeneutiikan suohon totean vain, että toinen vaikeus on se, ettemme anna toisillemme palautetta riittävästi ja riittävän selvästi. Arvailemme, epäilemme, olemme salaa tyytyväisiä. 


Erityisen vaikea palautteen ongelma on ammateissa, joissa ei näe työnsä tuloksia suoraan. On opittava tulemaan toimeen usein ilman palautetta, eli harjoitettava itsekuria, jottei sorru välinpitämättömyyteen. Ja on yritettävä saada palautetta: onneksi siihen on keinoja. 


Kiitos kaikille tämän blogin kirjoituksista palautetta antaneille: kommenttikin on aina palautetta, se kertoo, että joku tätä lukee (ja viitsii vielä vastatakin). Kaikki kommentit on luettu ja niitä arvostetaan (ne ovat olleet hyviä), vaikka niihin en vastaisikaan. 


Tämä blogi on siirtynyt kesäaikaan: keskimäärin viikon välein saapuu uutta materiaalia. Loppukesästä siirryn jälleen tuttuun noin kolmen päivän välein - pyrkimykseen. 


Nauttikaahan auringosta,

1 kommentti:

Ayu kirjoitti...

Olen aivan samaa mieltä! Palaute on juuri tätä! Hienoa Panu!