torstai 20. tammikuuta 2011

Hyde Park, Jet lag



Amerikka.
Leveitä katuja, väljästi rakennettuja taloja, epämääräisiä takapihoja.

Tällä en tarkoita kuvassa näkyvää, vaikka joku voisi niinkin ajatella. Kyseessä on nimittäin sangen sympaattinen Lutheran School of Theologyn asuntojen sisäpiha. Asunnot ovat vintagea, kuten mainostuksessa taitavat amerikkalaiset sanovat.

Hyde Park on Chicagon yliopiston ja monien erillisten oppilaitosten hallitsema mielenkiintoinen alue keskustasta etelään. Ympärillä on paljon mustien asuttamia lähiöitä, joiden juuret menevät jo 1800-luvun lopulle. Chicagon historia ihonvärien ja toisaalta työläisten järjestäytymisen suhteen on sangen mielenkiintoinen, mistä lisää joskus.

Hyde Park tunnetaan nykyään myös erityisesti Obaman Chicagon-talosta. Kuulemma liikenne on aina sekaisin, kun joku perheenjäsen vierailee täällä. Tulee lisää tekemistä yliopiston poliisille, joka partioi muutenkin kohtalaisen tiuhaan katuja. (Kyllä, yliopistolla on oma poliisilaitos. Kertoo jotain.)

Vähitellen jet lag alkaa menettää otettaan. Ensimmäiset kaksi iltaa ovat olleet mielenkiintoista hereilläpysyttelyä, ettei heräisi aivan aamuyöstä. Yllättävän hyvin aikaeroon sopeutuu, ainakin tähän suuntaan lentäessä. Päivänvalon kulku auttaa. Ensimmäisenä iltana oli kyllä olo kuten muinoin Päijät-Hämeen pelikerhon teiniöinä, kun valvottiin neljään yöllä (paitsi että virtaa on nyt vähemmän, eikä Magic-kortteja). Ehkä Sormusten Herran lukeminen toi myös nuo ajat mieleen.

Sain uusia lukuelämyksiä myös rajavartiolaitoksen sivuhuoneessa. Onneksi oli pokkari; eikä viivytys ollut lopulta pitkä, etenkään verrattuna muuhun yleiseen tullijonottamiseen. Yhdysvaltojen hallintayritysten kunniaksi eilen luettu lainaus Tolkienin ajattomuudesta:

It is hard to be sure of anything - - How shall a man judge what to do in such times?
‘As he ever has judged, said Aragorn. ‘Good and ill have not changed since yesteryear;
nor are they one thing among Elves and Dwarves and among Men.
It is a man’s part to discern them, as much in the Golden Wood as in his own house.

- The Two Towers, chapter 2 (570)

2 kommenttia:

Panu Pihkala kirjoitti...

Lisäsin kuvan myös edellisen blogin loppuun: Kanadan erämaa on nyt nähtävissä.

Unknown kirjoitti...

Kiva kun kirjoitat! Voi hyvin!