lauantai 19. joulukuuta 2009

Angels in America


Olipa erikoinen sarja. Piinaava, outo, koskettava.

Minulta meni Mike Nicholsin kuusiosainen eepos ohi ilmestymisaikoinaan, uusinnat saivat nyt kiinni. Hämmentävän hyvää näyttelijätyötä tv-sarjaksi: ei vain kuuluisimmilta, vaan ehkä etenkin nuoremmilta ja tuntemattomammilta.

Sarjan keitos on sen verran kummallinen soppa, ettei sen analysointi ole kovin helppoa. Sarja yrittää rohkeasti sanoa jotain koko Amerikasta ja yleensä ihmisestä, ehkä vielä uskostakin. Alusta alkaen pohjavireenä on juutalaisuus - ja toisaalta homoseksuaalisuus. Myöhemmin ilmestyvä enkeli on sangen epäsovinnainen hahmo, samaan aikaan kaistapäinen, pyhään kurkottava, jylhä ja koominen.

Yksi kantava linja on ainakin se painokas viesti, että jokainen ihminen on olemassaolossaan samalla viivalla: riippumatta uskonnostaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai poliittisista näkemyksistään. Kaikki yrittävät selvitä. Kaikki kaipaavat rakkautta.

Sarjan dialogi on niin rikasta, että sen pohtiminen vaatisi melkein toista katsomiskertaa. Mitenhän siitä selviäisi...? Sen verran raskas tämä eepos on, vaikka monin paikoin kohottava.


Ei kommentteja: