sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Aamuisin, osa 2


Thoreau painotti, kuinka aamuni määrittävät päiväni.

Aamu, nuori, avoimuuden aika määrittää elämää pitkälle eteenpäin. Ei kokonaan, mutta vahvasti.


Thoreaun teksti on niin hieno, ettei sitä voi paljoa referoida. Jättäen syvät vertauskuvalliset sisällöt sikseen, on aamu yllättävänkin määräävä elementti. Ei ole sattumaa, että moni tärkeä perinne liittyy juuri aamuun. Aamuhartaudet, aamunavaukset, työn aloitukset, luovat hetket, yhteinen herääminen…


Nykyajalle on suuri haaste palauttaa aamujen arvo. Meidän on mahdollista voittaa kiireen ja väsymyksen ja turtumuksen ylivalta: meidän on mahdollista pyhittää aamua ja aikaansaada vaikutusta pitkälle päivään.


Ensi töiksi taidan jälleen lukea aamuisin Thoreauta. Suosittelen. Netistä englanniksi löytyvä Walden on myös suomennettu, jos vaan niteen jostain saa käsiin.

1 kommentti:

Flora kirjoitti...

Joo, Walden on suomennettu nimellä Elämää metsässä, ja ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoista se on ihan helposti saatavilla - varmaan siis kirjastoissa myös muualla maassa.

Minuun kolahti aikanaan opiskelijana myös Aldo Leopoldin A Sand County Almanac - Amerikassa usein Waldeniin rinnastettu klassikko, vaikka onkin sata vuotta tuoreempi teos.